Subverenigingen

Subverenigingen zijn een erg belangrijk onderdeel van het verenigingsleven van Vindicat. Wij zien het als essentieel dat leden de kroeg niet slechts zien als een plek om ’s avonds een biertje te kunnen drinken, maar er overdag ook mee in verband staan. De mogelijkheden zijn divers: je kunt lid worden van culturele subverenigingen, sport subverenigingen en bittergenootschappen.

Culturele subverenigingen

Onze culturele subverenigingen hebben grotendeels een relatief weinig tijdrovend lidmaatschap te bieden. Je hebt weinig verplichtingen, kunt zoveel tijd erin stoppen als je wilt èn er staat een erg lage contributie tegenover. Hou je bijvoorbeeld van toneel en cabaret, ga dan met Tover voor gereduceerd tarief naar voorstellingen in de schouwburg. Via Pan kun je in een bandje terecht komen of je muzikale talenten anderszins ontplooien, bij het Wijnminnend Genootschap kun je je wijnkennis wat bijschaven, beter leren tekenen en schilderen kan bij de Dye Linetreckers en ga zo maar door. Vindicat kent de volgende culturele subverenigingen:

De Dye Line trekkers

De Dye Line trekkers is de Schildercommissie van de kroeg en maken de mooiste spandoeken en schilderij platen van elk evenement. Deze hangen groot op boven de haard midden in de CZ. Heb jij tekenen ook altijd leuk gevonden en lijkt het je mooi om de thema's van alle evenementen te schilderen? Geef je dan op door te mailen naar secunda@vindicat.nl 

Das Kniffelverein

G.S.D.V. Das Kniffelverein is een genootschap van en voor dobbelliefhebbers. In 1993 was er een vijftal dolle corpsleden die in het pittoreske Pfaffenbronn stuitte op een illuster dobbelspel in de herberg van Frau Bauman. Gegrepen door het spel en de ambiance die de kamer vulde besefte de leden dat ze een bijzonder spel aantroffen wat hen zou leiden tot ongekende hoogtes.

Das Kniffelverein, das Kniffelverein ist das schönste Verein!
Das Kniffelverein, das Kniffelverein da musst du bei sein!

Link: www.dasKniffelverein.de

Playa da Naya

Playa de Naya is de subvereniging van Vindicat die zorgt voor de meest uiteenlopende reizen. Van weekjes wintersport tot uitstapjes naar bijvoorbeeld Walibi World, het kan niet op met Playa! Een groot succes was de Lustrum Skireis in februari 2010. Wij zijn toen met zo'n 350 man de bus in gegaan om met z'n alleen het mooie Corbier onveilig te maken. Er werd geskied, geboard, van de zon genoten en natuurlijk geapresskied. Onze leden gingen verkleed van de piste af, er was een snowbbq en elke avond was het feest met steeds een ander thema. Naast vakanties en dagjes weg organiseert Playa ook zo nu en dan een cocktailparty in de Van der Rijnst. Kortom: met Playa is het altijd genieten!

Leve de trekvogels!

G.S Tover

De culturele subvereniging Tover zorgt, door middel van verscheidene activiteiten en evenementen voor, dat cultuur en toneel bruisend en actief wordt behouden. Keer op keer blijkt maar weer dat er een gezonde drang is naar het ontplooien van de culturele talenten van leden en het mogen aanschouwen hiervan tijdens musicals of Talent van Eigen Bodem. Tover zorgt ervoor dat de leden deze kans krijgen en geheel op hun eigen manier, het podium kunnen bestormen.

Met een sprankelende groep zorgen we daarnaast elk jaar voor een ludieke activiteit. Vorig jaar speelden we het meeslepende en angstaanjagende spel Gotcha waar geen plek in de stad meer veilig was en je zelfs in je eigen bedje geen oog meer dicht deed. Ook dit jaar komen we weer met een waanzinnige activiteit die er nog een schepje bovenop doet en de leden absoluut in de ban zullen krijgen.

Wijnminnend genootschap

Op ons pandje kan een Wijnminnend genootschap niet ontbreken. Wijn is fijn
en dat is niet zonder reden. Het is heerlijk maar brengt bovenal
ontzettend veel gezelligheid met zich mee. Proef deze sferen op
onze borrels. Zorgvuldig uitgezochte wijnen uit verschillende landen
worden geschonken onder het genot van livemuziek en
heerlijke kaas. Dé ingrediënten voor een hele mooie avond...

Sport subverenigingen

Bij de sportverenigingen varieert de hoeveelheid tijd die je eraan kwijt bent. Als je bijvoorbeeld roeit, voetbalt, hockeyt of tennist in het eerste team, beoefen je sport op een erg hoog niveau, vaak zelfs het hoogste niveau van alle verenigingen uit het gehele noorden en dit houdt in dat je erg vaal zal moeten trainen. Als je voornamelijk voor de gezelligheid wilt sporten, kun je terecht in een van de lagere teams, waardoor je niet of nauwelijks traint en dus alleen op de gezellige zondagen een wedstrijdje meepakt. Ook kun je lid worden van bijvoorbeeld de zeil- of waterskivereniging waar je op elk gewenst moment even kunt sporten, zonder verdere verplichtingen. Voor de sport subverenigingen geldt een hogere contributie. Vindicat kent de volgende sportverenigingen:

G.S.R. Aegir (roeivereniging)

De Groninger Studenten Roeivereniging “Aegir” werd op 7 februari 1878 opgericht als subvereniging van Vindicat atque Polit. In 1878 werd tevens voor het eerst de Varsity verroeid op het Amsterdam Rijnkanaal. Zoals u wellicht weet is de varsity een unieke wedstrijd waarbij het winnende corps na de wedstrijd een kroegjool organiseert. De magie hiervan wordt geïllustreerd door het feit dat de kroeg twee draaiboeken kent, één bij oorlog en één als Aegir de Varsity wint. Aegir heeft in haar bestaan zes maal de varsity gewonnen. Over de laatste overwinning uit 1982 gaat het verhaal dat de bar uit de CZ werd getild en op de Grote Markt werd neergezet. Na het aansluiten van enkele fusten werd de jool daar voortgezet tot het afbouwen van de markt.

Meer informatie over Aegir

G.S.W.C. De Bares (wakeboarden)

Al weer een tijdje geleden, in 1990, is GSWC 'The Bares' opgericht door een stel waterski-minded leden van het Groninger Studenten Corps, Vindicat Atque Polit, die de sport graag met meer leden wilden delen. Klassiekskieën was de standaard. Nadat je een rondje kon waterskieën mocht je het proberen op een 'monoski' of voor de echte dudes een 'trickski'. De die-hards deden aan schansspringen en barefooten. Aan dit laatste ontleent de vereniging dan ook zijn naam.

Meer informatie over De Bares

G.S.H.C. Forward

Sinds 1938 bestaat de Groninger Studenten Hockeyclub G.S.H.C. Forward, een sportvereniging van Vindicat Atque Polit, en is al vele jaren niet alleen de gezelligste maar ook de best presterende studenten hockeyclub van het land. Onze Heren 1 en Dames 1 zorgen iedere zondag voor veel spektakel, en komen respectievelijk uit in de Overgangsklasse en Eerste Klasse. De Groninger Studs heeft op dit moment ruim 400 leden en 16 teams, het is dan ook een veelzijdige club die ruimte biedt voor zowel prestatiehockey als gezelligheid. 

Meer informatie over G.S.H.C. Forward

G.S.A.V.V. Forward

GSAVV Forward is de oudste studenten voetbal vereniging van Nederland. Forward is in 1903 opgericht als een subvereniging van het Groninger Studenten Corps Vindicat Atque Polit en telt 270 leden en 700 reünisten. Hiermee heeft Forward 12 teams die allemaal op zondag uit komen. Mede door het unieke karakter van Forward is Forward een toonaangevende club in het noorden van het land. 
 

Meer informatie over G.S.A.V.V. Forward

G.S.Z.V. Navigare (zeilen)

Je ligt brak in je bed, de zon schijnt net iets te scherp in je ogen. Je hoort je foeten buiten in het kinderbadje spelen terwijl de aroma's van de bbq van gisteravond nog rondhangen door het huis. De zomer is weer begonnen in Groningen. Er is maar 1 gedachte die rondspeelt in elk lids hoofd, 1 levensvraag die je buikkrampen geeft. " Hoe kom ik zo snel mogelijk op Navi?!".
De boten en Navigare zelf zijn weer zomer-klaar gemaakt, dus er rest nog 1 ding te zeggen:  Komt allen!!

Meer informatie over G.S.Z.V. Navigare

G.S.T.C.

Al sinds 1932 is de G.S.T.C. een trouwe sub van de kroeg en ook sinds die tijd niet meer weg te denken uit het studenten tennis. De G.S.T.C. is dan ook met al haar pracht en praal de oudste studenten tennisclub van Nederland. Bij de G.S.T.C. is het mogelijk om op elk mogelijk niveau te spelen dat bij jou past. Van beginners tot topsport. Zo worden er door het gehele jaar door trainingen verzorgd en houden wij elke donderdag avond een Toss(vrij tennissen). Uiteraard worden al deze activiteiten afgeblust met de nodige versnaperingen en de bijbehorende gezelligheid in ons clubhuis ‘t Haarhuisje.

Meer informatie over G.S.T.C.

G.S.R. de Rijclub

Wil je één PK bedwingen, comfortabel zittend op lederen bekleding tijdens het beoefenen van de meest edele sport?
Dat kan bij G.S.R. de Rijclub! Ons oprichtingsjaar, 1850, maakt ons de oudste sportvereniging van Nederland. Wij hebben dan ook een zeer rijke geschiedenis die we graag levend houden. Naast vele tradities, heeft de Rijclub een uniek karakter: wij zijn er voor de student die lekker wil sporten, maar graag zelf bepaalt wanneer en hoe vaak.
Hierin onderscheiden wij ons van andere rijverenigingen, waar de lessen een verplicht karakter hebben. 

Meer informatie over G.S.R de Rijclub

G.S. Rugbyclub (rugby)

In 1986 is na jaren al officieus te bestaan eindelijk de Groninger Studenten Rugby Club voor de derde keer officieel opgericht en dit keer voorgoed. De GSRC heeft twee teams uitkomend in verschillende klassen en is dus zowel voor onervaren als voor ervaren mannen geschikt. In ons befaamde en gevreesde Roze Wit Bleu tricot handhaven en beschaven wij de orde op de velden. Door onze keiharde tackles en onnavolgbare bewegingen, kan de tegenstander slechts wachten op het beslissende fluitsignaal, opdat verdere vernedering uit zal blijven. Hiermee begaat hij echter een grote fout, een rugby wedstrijd telt bij ons drie helften, waarbij in de laatste, onder het genot van rijkelijk vloeiend bier en de meest briljante liederen, weer verbroederd wordt aan de bar.

Meer informatie over G.S. Rugbyclub

G.S.Z.C. De Walvisch (waterpolo)

Sinds 1933 domineert de Walvisch als enige corporele zwem- en waterpolovereniging de nationalen en internationale wateren. De drie heren- en twee damesteams van de Walvisch vormen samen de grootste studentenwaterpolovereniging van Nederland. Het vlaggenschip handhaaft zich in de derde bond. Heeren van II doen het iets rustiger aan en spelen vooral tegen oude, uitgezakte veteranen, die zich niet makkelijk gek laten maken. Damesch spelen ook waterpolo, het ene team wat fanatieker dan het andere. Voor de mensen die nauwelijks water kennen of watervrees hebben, bestaat Heeren III, dat op het laagst mogelijke niveau probeert tegenstanders te irriteren en hier en daar een potje te winnen.

Altijd maar dat gevoetbal en eeuwige geroei in je studententijd? Kies eens wat anders, kies waterpolo. Loop binnen bij café Tante Truus en zeg dat je aan waterpolo doet. De vrouwen glibberen van de barkruk af en de mannen zijn onmiddellijk geïnteresseerd in je topconditie. Wie voor De Walvisch kiest, kiest voor meer dan waterpolo. Uiteraard is het mooiste spelletje aller tijden het hoofdingrediënt van onze vereniging, maar zeker niet het enige. De Walvisch biedt plaats aan studenten die nog nooit met de sport in aanraking zijn gekomen, maar ook aan doorgewinterde competitiespelers.

Al sinds 1933 trekt De Walvisch mannen en vrouwen uit alle gelederen. Een grotere studentenwaterpolovereniging is er in Nederland en wellicht in Europa niet te vinden. De link met Groninger Studentencorps Vindicat atque Polit maakt De Walvisch uniek, gewaardeerd en gevreesd in Nederland. De Walvisch staat voor partij. De Walvisch staat voor vriendschap. De Walvisch biedt een uitdaging aan iedereen die zijn sportieve horizon wil verbreden.

Contactpersoon: Malou Schuilinga 06-830 437 44

Meer informatie over G.S.Z.C. De Walvisch

Bittergenootschappen

De bittergenootschappen vertegenwoordigen de verschillende delen van het land. Hier kun je je dus bij aansluiten als je nog wat nostalgische momenten wilt beleven die in verband staan met de provincie waar je oorspronkelijk vandaan komt. Mis je bijvoorbeeld het oude vertrouwde Friesland een beetje, ga dan met Frysia een rondrit maken langs de mooie plekjes, Friese films kijken, samen berenburg drinken en wieger ketellapper koek eten. Voor degene die niet uit het hoge Noorden komen, maar juist uit het Zuiden en de zachte G missen is Brabantia echt iets voor jou. Want ook carnaval wordt georganiseerd op onze kroeg. Tegenwoordig blijkt helaas dat steeds minder mensen echt een band hebben met de plaats waar hun wortels liggen, waardoor er voor een aantal bittergenootschappen niet meer genoeg animo was en deze dus zijn uitgestorven. Wij zien graag dat deze weer nieuw leven ingeblazen worden, dus als je interesse hebt, neem dan contact op met de Assessor Secunda! Vindicat kent de volgende bittergenootschappen:

Brabantia

Je bent in Groningen aangekomen en loopt tussen duizenden nieuwe studenten in de stad. Je vindt het fantastisch, maar je mist de aanspraak van de zachte G.. gelukkig kun je je bij bittergenootschap Brabantia aansluiten om toch nog het zuidelijke gevoel mee te pakken met de Carnavalsfeesten op de kroeg en uitstapjes naar het mooie zuiden.  

Frisia

Het bittergenootschap Frisia werd op 8 oktober 1837 opgericht door de vele Friese studenten die in de loop van de 19e eeuw naar Groningen kwamen om te studeren, na het sluiten van de universiteit te Franeker. Daarmee is deze verticale organisatie binnen Vindicat het op een na oudste bittergenootschap én een van de oudste subverenigingen van de Kroeg. Elk jaar wordt een nieuwe lichting eerstejaars jongens met Friese 'roots' of kerels die gewoon iets met Friesland hebben, na een inauguratie (in het middelpunt van Friesland) en het verdienen van de Frisia-das 'Man Frysk' en daarmee lid van Frisia.

Meer informatie over Frisia

Omlandia

Het Genootschap Omlandia is het oudste, beste en rijkste bittergenootschap van Vindicat. Het is bedoeld voor alle mannelijke leden van Vindicat wiens ouders woonachtig zijn of die hun roots hebben in de provincie Groningen. Doordat in 1614 de Groninger universiteit werd opgericht, kregen de rijke boeren in de Groninger Ommelanden voor het eerst de kans om in eigen provincie te gaan studeren. Het aantal Ommelanders dat destijds aan de universiteit studeerde was ongeveer net zo groot als het aantal niet-Ommelanders.

Meer informatie over Omlandia

Groafschap

Het bittergenootschap de Groafschap (1958) heeft na de doorstart vorig jaar haar naam weten te verstigen op Mutua Fides. Blikskiet'n, Swientie, Tikk'n, Zwijnwerpen en vele andere varianten passeerden de revu. Op veler verzoek zal het programma dit jaar uitgebreid worden met het bezoek aan de combinerace, naast natuurlijk het hoogtepunt van het jaar, de georganiseerde tractortocht naar de Zwarte Cross. Ben jij te porren voor een potje Vrouwensjorren of Spiekerboxhangen? Heb jij ook een blauw-wit hart? Lid worden kan! Sms dan Spiekersloan AN naar 06-SUPERDEBOER!

Inloggen