Subverenigingen

Subverenigingen zijn een erg belangrijk onderdeel van het verenigingsleven van Vindicat. Wij zien het als essentieel dat leden de kroeg niet slechts zien als een plek om ’s avonds een biertje te kunnen drinken, maar er overdag ook mee in verband staan. De mogelijkheden zijn divers: je kunt lid worden van culturele subverenigingen, sportieve subverenigingen en bittergenootschappen.


Culturele subverenigingen

​Onze culturele subverenigingen hebben grotendeels een relatief weinig tijdrovend lidmaatschap te bieden. Je hebt weinig verplichtingen, kunt zoveel tijd erin stoppen als je wilt èn er staat een erg lage contributie tegenover. Hou je bijvoorbeeld van toneel en cabaret, dan is de subvereniging Podium echt iets voor jou. Via Pan kun je in een bandje terecht komen of je muzikale talenten anderszins ontplooien, bij het Wijnminnend Genootschap kun je je wijnkennis wat bijschaven, beter leren tekenen en schilderen kan bij de Dye Linetreckers en ga zo maar door. Vindicat kent de volgende culturele subverenigingen:

De Dye Line Trekkers

De Dye Line trekkers is de schildercommissie van de kroeg. Zij maken de mooiste spandoeken en schilderij platen voor ieder evenement. Deze hangen groot boven de haard midden in de CZ. Heb jij tekenen ook altijd leuk gevonden en lijkt het je mooi om de thema's van grote evenementen te schilderen? Dan is de Dye Line Trekkers de perfecte subvereniging voor jou. 

Dye_Line_Trekkers.jpg
Tover.jpg
Tover 23/24

Tover

De culturele subvereniging Tover zorgt, door middel van verscheidene activiteiten en evenementen, dat cultuur en toneel bruisend en actief wordt behouden. Keer op keer blijkt maar weer dat er een gezonde drang is naar het ontplooien van de culturele talenten van leden en het mogen aanschouwen hiervan tijdens musicals.

Met een sprankelende groep zorgen ze daarnaast elk jaar voor een ludieke activiteit. Vorig jaar speelden we het meeslepende en angstaanjagende spel Gotcha met iedereen van de Kroeg, waardoor geen plek in de stad meer veilig was en je zelfs in je eigen bedje geen oog meer dicht deed.

Wijnminnend Genootschap

Op ons pandje kan een Wijnminnend genootschap niet ontbreken. Wijn is fijn en dat is niet zonder reden. Het is heerlijk maar brengt bovenal ontzettend veel gezelligheid met zich mee. Proef deze sferen op onze borrels. Zorgvuldig uitgezochte wijnen uit verschillende landen worden geschonken onder het genot van livemuziek en heerlijke kaas. Dé ingrediënten voor een hele mooie avond.

Wijnminnend.jpg

Sport subverenigingen


Bij de sportverenigingen varieert de hoeveelheid tijd die je eraan kwijt bent. Als je bijvoorbeeld roeit, voetbalt, hockeyt of tennist in het eerste team, beoefen je sport op een erg hoog niveau, vaak zelfs het hoogste niveau van alle verenigingen uit het gehele noorden en dit houdt in dat je erg vaak zal moeten trainen. Als je voornamelijk voor de gezelligheid wilt sporten, kun je terecht in een van de lagere teams, waardoor je niet of nauwelijks traint en dus alleen op de gezellige zondagen een wedstrijdje meepakt. Ook kun je lid worden van bijvoorbeeld de zeil- of waterski-vereniging waar je op elk gewenst moment even kunt sporten, zonder verdere verplichtingen. Voor de sport subverenigingen geldt een hogere contributie. Vindicat kent de volgende sportverenigingen:

G.S.R. Aegir (Roeivereniging)

De Groninger Studenten Roeivereniging “Aegir” werd op 7 februari 1878 opgericht als subvereniging van Vindicat atque Polit. In 1878 werd tevens voor het eerst de Varsity verroeid op het Amsterdam Rijnkanaal. Zoals u wellicht weet is de varsity een unieke wedstrijd waarbij het winnende corps na de wedstrijd een kroegjool organiseert. De magie hiervan wordt geïllustreerd door het feit dat de kroeg twee draaiboeken kent, één bij oorlog en één als Aegir de Varsity wint. Aegir heeft in haar bestaan zes maal de varsity gewonnen. Over de laatste overwinning uit 1982 gaat het verhaal dat de bar uit de CZ werd getild en op de Grote Markt werd neergezet. Na het aansluiten van enkele fusten werd de jool daar voortgezet tot het afbouwen van de markt.

Aegir.jpg
Squash.jpg

G.S.S.C. De Bal (Squash)

Squash vereniging 'de Bal'. De plek voor sociale en sportieve ontwikkeling! Naast de donderdag borrels en het jaarlijkse leden tripje naar Alicante, is er uiteraard ook veel tijd over om op de squash baan te staan. Voor slechts vijf eurotjes per maand zijn wij niet alleen jouw beste vriend, maar ook van je portemonnee. '' Don't be afraid to fail. Be afraid not to try. The ball is in your court!.'' 
G.S.W.C. De Bares (Wakeboarden)

Al weer een tijdje geleden, in 1990, is GSWC 'The Bares' opgericht door een stel waterski-minded leden van het Groninger Studenten Corps, Vindicat Atque Polit, die de sport graag met meer leden wilden delen. Klassiekskieën was de standaard. Nadat je een rondje kon waterskieën mocht je het proberen op een 'monoski' of voor de echte dudes een 'trickski'. De die-hards deden aan schansspringen en barefooten. Aan dit laatste ontleent de vereniging dan ook zijn naam.

Schermafbeelding_2020-03-23_om_12.37.19.png
Hockeybestuur.jpeg

G.S.H.C. Forward (Hockey)

Sinds 1938 bestaat de Groninger Studenten Hockeyclub G.S.H.C. Forward, een sportvereniging van Vindicat Atque Polit. Deze is al vele jaren niet alleen de gezelligste maar ook de best presterende studenten hockeyclub van het land. Onze Heren 1 en Dames 1 zorgen iedere zondag voor veel spektakel, en komen uit in de Eerste Klasse. De Groninger Studs heeft op dit moment ruim 400 leden en 16 teams, het is dan ook een veelzijdige club die ruimte biedt voor zowel prestatiehockey als gezelligheid.

G.S.A.V.V. Forward (Voetbal)

Forward is in 1903 opgericht als een subvereniging van het Groninger Studenten Corps Vindicat Atque Polit en telt 270 leden en 700 reünisten. Hiermee heeft Forward 12 teams die allemaal op zondag spelen. Mede door het unieke karakter van Forward is Forward een toonaangevende club in het noorden van het land. 

forward.jpg
Forward bestuur 22/23
navigare.jpeg
Navigare 22/23

G.S.Z.V. Navigare (Zeilen)

Navigare is de zeilvereniging die aangesloten is bij G.S.C. Vindicat atque Polit. Iedere zomer gaan de zeilbootjes weer te water en kan er gebruik gemaakt van worden door ieder lid. Ook heeft Navigare een kleine bar, gelegen aan het water bij de Hoornse plassen. Iedere zomer vertrekken hier vele leden naartoe om van het water en de zon te genieten met een heerlijk biertje.

G.S.R. De Rijclub (Paardrijden)

Wil je één PK bedwingen, comfortabel zittend op lederen bekleding tijdens het beoefenen van de meest edele sport?
Dat kan bij G.S.R. de Rijclub! Ons oprichtingsjaar, 1850, maakt ons de oudste sportvereniging van Nederland. Wij hebben dan ook een zeer rijke geschiedenis die we graag levend houden. Naast vele tradities, heeft de Rijclub een uniek karakter: wij zijn er voor de student die lekker wil sporten, maar graag zelf bepaalt wanneer en hoe vaak. Hierin onderscheiden wij ons van andere rijverenigingen, waar de lessen een verplicht karakter hebben. 

keith-luke-aR3u_uvg0BQ-unsplash.jpg
Rugby.jpg

G.S. Rugbyclub (Rugby)

In 1986 is na jaren al officieus te bestaan eindelijk de Groninger Studenten Rugby Club voor de derde keer officieel opgericht en dit keer voorgoed. De GSRC heeft twee teams uitkomend in verschillende klassen en is dus zowel voor onervaren als voor ervaren mannen geschikt. In ons befaamde en gevreesde Roze Wit Bleu tricot handhaven en beschaven wij de orde op de velden. Door onze keiharde tackles en onnavolgbare bewegingen, kan de tegenstander slechts wachten op het beslissende fluitsignaal, opdat verdere vernedering uit zal blijven. Hiermee begaat hij echter een grote fout, een rugby wedstrijd telt bij ons drie helften, waarbij in de laatste, onder het genot van rijkelijk vloeiend bier en de meest briljante liederen, weer verbroederd wordt aan de bar.

G.S. Tennis Club (Tennis)

Al sinds 1932 is de G.S.T.C. een trouwe subvereniging van Vindicat en ook sinds die tijd niet meer weg te denken uit het studenten tennis. De G.S.T.C. is dan ook met al haar pracht en praal de oudste studenten tennisclub van Nederland. Bij de G.S.T.C. is het mogelijk om op elk mogelijk niveau te spelen dat bij jou past. Van beginners tot topsport. Zo worden er door het gehele jaar door trainingen verzorgd en houden wij elke donderdag avond een Toss (vrij tennissen). Uiteraard worden al deze activiteiten afgeblust met de nodige versnaperingen en de bijbehorende gezelligheid in ons clubhuis ‘t Haarhuisje.

G.S.T.C..jpg
Waterpolo.jpeg

G.S.Z.C. De Walvisch (Waterpolo)

Sinds 1933 domineert de Walvisch als enige corporale zwem- en waterpolovereniging de nationalen en internationale wateren. De drie heren- en twee damesteams van de Walvisch vormen samen de grootste studentenwaterpolovereniging van Nederland. Het vlaggenschip handhaaft zich in de derde bond. Heeren van II doen het iets rustiger aan en spelen vooral tegen oude, uitgezakte veteranen, die zich niet makkelijk gek laten maken. Damesch spelen ook waterpolo, het ene team wat fanatieker dan het andere. Voor de mensen die nauwelijks water kennen of watervrees hebben, bestaat Heeren III, dat op het laagst mogelijke niveau probeert tegenstanders te irriteren en hier en daar een potje te winnen.

Bittergenootschappen


De bittergenootschappen vertegenwoordigen de verschillende delen van het land. Hier kun je je dus bij aansluiten als je nog wat nostalgische momenten wilt beleven die in verband staan met de provincie waar je oorspronkelijk vandaan komt. Mis je bijvoorbeeld het oude vertrouwde Friesland een beetje, ga dan met Frysia een rondrit maken langs de mooie plekjes, Friese films kijken, samen berenburg drinken en wieger ketellapper koek eten. Voor degene die niet uit het hoge Noorden komen, maar juist uit het Zuiden en de zachte G missen is Brabantia echt iets voor jou. Want ook carnaval wordt georganiseerd op onze kroeg. Tegenwoordig blijkt helaas dat steeds minder mensen echt een band hebben met de plaats waar hun wortels liggen, waardoor er voor een aantal bittergenootschappen niet meer genoeg animo was en deze dus zijn uitgestorven. Wij zien graag dat deze weer nieuw leven ingeblazen worden, dus als je interesse hebt, neem dan contact op met de Assessor Secunda! Vindicat kent de volgende bittergenootschappen:

Brabantia

​Je bent in Groningen aangekomen en loopt tussen duizenden nieuwe studenten in de stad. Je vindt het fantastisch, maar je mist de aanspraak van de zachte G. Gelukkig kun je je bij bittergenootschap Brabantia aansluiten om toch nog het zuidelijke gevoel mee te pakken met de Carnavalsfeesten op de kroeg en uitstapjes naar het mooie zuiden.  

Brabantia.jpg
Drenth.jpg

Drenth

Heren Drentenaren. Heugelijk nieuws, 't Laantschap Drenth is weer terug van weggeweest. Trots zijn wij om leden van Drentse afkomst weer herenigd te hebben. Ook trots dat jij en je jonge jaren niet door de stad slenterde of achter een beeldbuis hing? Trots dat jij daarentegen de dagen met turf, veen, mest en hunebedden op de de heide hebt doorgebracht? Trek je traditionele kledij dan weer aan en kom een borrel drinken op de kroeg. "Een dreuge meert en natte april, dat is wat de boer zien wil. En als 't regent in mei, dan is april alweer veurbij. Gelukkig giet een echt Drenthenoar doar Goagel en bos." Zej zult niet schopp'n, niet trapp'n, dat fiere Dreentse Schoap.

Frisia

Het bittergenootschap Frisia werd op 8 oktober 1837 opgericht door de vele Friese studenten die in de loop van de 19e eeuw naar Groningen kwamen om te studeren, na het sluiten van de universiteit te Franeker. Daarmee is deze verticale organisatie binnen Vindicat het op een na oudste bittergenootschap én een van de oudste subverenigingen van de Kroeg. Elk jaar wordt een nieuwe lichting eerstejaars jongens met Friese 'roots' of kerels die gewoon iets met Friesland hebben, na een inauguratie (in het middelpunt van Friesland) en het verdienen van de Frisia-das 'Man Frysk' en daarmee lid van Frisia. Indien u contact op wilt nemen met Frisia, kunt u een mail sturen naar  frisia@vindicat.nl

Frisia.jpg
dietmar-reichle-caiX9QloFc8-unsplash.jpg

Groafschap

Het bittergenootschap de Groafschap (1958) heeft na de doorstart vorig jaar haar naam weten te vestigen op Mutua Fides. Blikskiet'n, Swientie, Tikk'n, Zwijnwerpen en vele andere varianten passeerden de revu. Op veler verzoek zal het programma dit jaar uitgebreid worden met het bezoek aan de combinerace, naast natuurlijk het hoogtepunt van het jaar, de georganiseerde tractortocht naar de Zwarte Cross. Ben jij te porren voor een potje Vrouwensjorren of Spiekerboxhangen? Heb jij ook een blauw-wit hart? Lid worden kan! Sms dan Spiekersloan AN naar 06-SUPERDEBOER!

Ons Mokum

Bittergenootschap Mokum. Verzameling van de mensen uit de mooiste stad die Nederland rijk is. Om het Amsterdamse gevoel toch een beetje hoog te houden dineren wij eenmaal per jaar om het te hebben over alles wat een Amsterdammer maakt. André Hazes, Johan Cruijff en Johnny Jordaan, allemaal mannen die ons hebben gemaakt tot wie we zijn. Dat geef ik je op een brieffie!

Mokum.jpeg
omlandia.jpeg

Omlandia

Het Genootschap Omlandia is het oudste, beste en rijkste bittergenootschap van Vindicat. Het is bedoeld voor alle mannelijke leden van Vindicat wiens ouders woonachtig zijn of die hun roots hebben in de provincie Groningen. Doordat in 1614 de Groninger universiteit werd opgericht, kregen de rijke boeren in de Groninger Ommelanden voor het eerst de kans om in eigen provincie te gaan studeren. Het aantal Ommelanders dat destijds aan de universiteit studeerde was ongeveer net zo groot als het aantal niet-Ommelanders.