Vindicat biedt i.s.m. Toppas Groningen gratis oppas aan werkende ouders in cruciale beroepen en sectoren

Vindicat biedt i.s.m. Toppas Groningen gratis oppas aan werkende ouders in cruciale beroepen en sectoren

Groningen - Het Groninger studentencorps Vindicat atque Polit gaat in samenwerking met oppasdienst Toppas Groningen gratis oppas aanbieden voor ouders met thuisblijvende kinderen. Gezamenlijk zijn er meer dan 250 ervaren studentenoppassers beschikbaar, die hun vrijgekomen tijd graag inzetten om werkende ouders in cruciale sectoren en beroepen te ondersteunen. In nauw overleg met de burgemeester en Veiligheidsregio Groningen is afgelopen dagen gewerkt aan optimale uitvoering van deze actie. Het initiatief wordt ook onderdeel van het nieuwe platform Studentvoorstad.nl waar alle studenteninitiatieven worden gebundeld.

Afgelopen weekend werd bekendgemaakt dat ook scholen en kinderopvang de deuren preventief zullen sluiten ter voorkoming van verdere verspreiding van het Coronavirus. Eerder die week werden Universiteiten en Hogescholen al gesloten, waardoor vrijwel alle studenten thuis zijn komen te zitten. Reden voor Vindicat en studentenoppascentrale Toppas de handen ineen te slaan en een hulpactie op te tuigen.

Toppas Groningen
Oppascentrale Toppas biedt al jaren een betrouwbare oppasdienst in Groningen. Met een oppasbestand van ruim 250 jonge vrouwen bieden zij gezinnen in Groningen een betrouwbare oppas voor hun kinderen. Een gedeelte van de oppasvrouwen is lid van de vereniging, niet gek dus dat Vindicat juist deze oppascentrale inzet voor deze actie.

Veiligheidsregio
In nauw overleg met burgemeester Koen Schuiling en de Veiligheidsregio is afgelopen dagen achter de schermen gewerkt aan de invulling en uitvoering van dit initiatief. Zo mogen alleen studenten zonder gezondheidsklachten zich aanmelden als vrijwilliger en komen de studenten zoveel mogelijk bij één gezin te werken die ook geen kenmerken van het Coronavirus vertonen. Er is een goede afweging gemaakt tussen de eventuele risico’s en het aantal gezinnen van o.a. zorgprofessionals dat hiermee geholpen kan worden, zodat de zorg optimaal ingezet kan blijven worden. 
 
Voorwaarden
Vanaf dinsdag 17 maart is er via de website van Toppas Groningen een speciale pagina ingericht. Hier kunnen de gezonde studentenoppassen zich aanmelden als vrijwilliger. Eventuele reiskosten worden vergoed door Vindicat. De Veiligheidsregio verwijst gezinnen die in aanmerking komen voor deze oppasdienst door naar het platform, waar de gezinnen middels een speciale code zich kunnen aanmelden voor de gratis oppasdienst.

Student voor stad
Op woensdagmiddag 18 maart lanceert de gemeente in samenwerking met de Universiteit en hogescholen een overkoepelend platform waar alle studenteninitiatieven worden gebundeld: studentvoorstad.nl. Hiermee zetten de studenten zich op alle mogelijke manieren in om de Groningse gemeente en samenleving hulp te bieden. Burgemeester Koen Schuiling geeft in een reactie aan blij te zijn met de ontwikkelingen en initiatieven die zijn ontstaan afgelopen dagen. Het initiatief van Vindicat en Toppas Groningen zullen ook op dit platform worden aangeboden.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen