Omlandia

Het Genootschap Omlandia is het oudste, beste en rijkste bittergenootschap van Vindicat. Het is bedoeld voor alle mannelijke leden van Vindicat wiens ouders woonachtig zijn of die hun roots hebben in de provincie Groningen. Doordat in 1614 de Groninger universiteit werd opgericht, kregen de rijke boeren in de Groninger Ommelanden voor het eerst de kans om in eigen provincie te gaan studeren. Het aantal Ommelanders dat destijds aan de universiteit studeerde was ongeveer net zo groot als het aantal niet-Ommelanders. In 1641 werd de natio Omlandica opgericht, ook bekend onder de naam Omlandia. Toen Vindicat werd opgericht, gingen de studenten van deze, en andere nationes, op in het corps. Op 1 oktober 1837 werd Omlandia heropgericht, naar voorbeeld van het Oost-Friese genootschap "De Upstalsboom", maar dan wel als substructuur van Vindicat. Daarmee is Omlandia het oudste bittergenootschap van Vindicat en na de sociëteit de op een na oudste substructuur.


Tot zo'n 15 jaar geleden bestond er ook een bittergenootschap met de naam "Groningana". Dit was het bittergenootschap voor de stad Groningen en Haren. Sinds dit bittergenootschap niet meer actief is, neemt Omlandia ook de leden uit de stad Groningen aan en sinds het overlijden van het bittergenootschap "Drenth", behoort ook de Kop van Drenthe (waar men ook nog Gronings spreekt) tot het werkgebied van Omlandia.

Er zijn een aantal vaste evenementen zoals de nieuwjaarsvisite, het Slochterbos, de Meikermis en de Dick Hamming Memorial. Vele evenementen vinden dan ook niet plaats op de kroeg, maar in de provincie. Een aantel bekende mensen die lid zijn geweest van Omlandia zijn Jacques Fijn van Draat (schrijver en muzikant) , Johan Remkes (voormalig minister en vice-premier en tegenwoordig Commissaris van de Koningin van Noord-Holland) en Jaap Wolters (topman Hanzevast en Kamerheer van de Koningin voor de provincie Groningen).

Kom jij of je familie oorspronkelijk uit Groningen en lijkt het je leuk om kennis te maken met dit illustere genootschap? Mail dan naar omlandia@vindicat.nl   

CRESCAT, FLORIAT, VIVAT OMLANDIA!
 

Inloggen