Aegir

G.S.R. Aegir (roeivereniging)

Aegir wint de Varsity!

De Groninger Studenten Roeivereniging “Aegir” werd op 7 februari 1878 opgericht als subvereniging van Vindicat atque Polit. In 1878 werd tevens voor het eerst de Varsity verroeid op het Amsterdam Rijnkanaal. Zoals u wellicht weet is de varsity een unieke wedstrijd waarbij het winnende corps na de wedstrijd een kroegjool organiseert. De magie hiervan wordt geïllustreerd door het feit dat de kroeg twee draaiboeken kent, één bij oorlog en één als Aegir de Varsity wint. Aegir heeft in haar bestaan zes maal de varsity gewonnen. Over de laatste overwinning uit 1982 gaat het verhaal dat de bar uit de CZ werd getild en op de Grote Markt werd neergezet. Na het aansluiten van enkele fusten werd de jool daar voortgezet tot het afbouwen van de markt.
Voordat de Varsity kan worden gewonnen moet elk jaar een boot geofferd worden in de haard van Mutua Fides. Deze haard is enkele jaren geleden verstevigd met een dikke ijzeren plaat nadat de boot welke werd geofferd door de muur heen richting ‘bij van boven’ ging. ‘De boot in de haard’ levert altijd een leuke botsing op met De Walvisch en de Studs, die echter keer op keer na een half uur moeten inzien dat het ook dit jaar niet gaat lukken de boot tegen te houden.
De hoofdmoot van Aegir is natuurlijk roeien, zowel op topniveau als op recreatief niveau. Op topniveau schaart Aegir zich sinds jaar en dag bij de beste van Nederland. In 1972 werd zelfs een volledige Aegir acht, in Aegir tenue, naar de Olympische Spelen uitgezonden. Bij de afgelopen spelen in 2008 kwam kroeglid Reinder Lubbers uit in de Holland 8, waar hij vierde werd. Het is op de G.S.R. “Aegir” mogelijk om binnen vier jaren deze top te bereiken, mits genoeg inzet wordt getoond.
Naast het toproeien kent Aegir ook het recreatief roeien. Ook hier worden landelijke wedstrijden gestart en worden vaak internationale trips gemaakt. Zo ging Aegir de afgelopen jaren naar Venetië, waar een tocht door de grachten gevaren werd, en naar Parijs. Op deze landelijke wedstrijden wordt, naast een wedstrijdje roeien, s’avonds ook een partij gegeven. Hierbij wordt vaak een mooie act bedacht. Zo hangt Tilburg vaak een slip in een paal, waarbij de truc is om deze zo spoedig mogelijk te pakken te krijgen. Leiden doet vaak hetzelfde met een diepvrieskip. Hierbij komt het erop neer dat de kleinste van de groep de lucht in geslingerd wordt om het object te pakken te krijgen, terwijl op de grond wordt gevochten om terreinwinst. Tijdens deze roeiwedstrijden is er ook de strijd om de vlaggen. Voornamelijk op de Varsity wordt flink gevochten om de vlag van de ander, terwijl de eigen vlag verdedigd dient te worden, vaak onder toeziend oog van de politie die op enkele meters afstand toekijkt of er geen klappen worden uitgedeeld, het moet natuurlijk wel beschaafd worden gehandhaafd.
Met bovenstaand verhaal hoop ik een kleine impressie te hebben gegeven van wat de roeivereniging Aegir allemaal behelst en in wat voor opzichten het een toevoeging biedt aan uw corpsleven.
Dames en heeren: opdat Aegir, namens Vindicat, de varsity wint.

Inloggen